Mänskliga Rättigheter

Bahaier varnar för iranska regimens försök att krossa religionen

Bahaiers internationella samfund säger att iranska regimens försök att krossa den religiösa minoriteten fortsätter oförminskad, rapporterar Associated Press (AP) från FN:s högkvarter i New York på tisdagen.

Det betonar att dessa försök har idag blivit intensivare på vissa fronter trots löften från prästerskapets president, Hassan Rohani, om att stoppa den religiösa diskrimineringen.

Bahaiers internationella samfund presenterade på tisdagen en 122-sidig rapport som beskriver den alarmerande situationen för bahaier i Iran och lyfter fram särskilda fall av förtryck under det senaste året.

“Rohanis regering har ökat sin kampanj för att väcka hat mot bahaier” bland annat genom att sprida mer än 20.000 artiklar med propaganda mot bahaier i regimens statliga medier, säger samfundet i sin rapport.

Sedan Rohani tog över presidentposten i augusti 2013, har regimen gripit åtminstone 151 bahaier, enligt rapporten. Den dokumenterar också minst 388 fall av ekonomisk diskriminering som sträcker sig från hot och trakasserier till att stänga affärsverksamhet.

Rapporten säger också att myndigheterna har under Rohanis tid stoppat tusentals bahaier från att studier på universitet och att 28 bahaier har stängts av från sina studier på landets universitet.