Mänskliga Rättigheter

Skolflickor i Iran piskade för att föräldrar inte kunde betala skolavgiften

En grupp skolflickor i Iran straffades med piskrapp eftersom deras föräldrar var skyldiga skolan mindre än 300.000 riyals (ca 90 kr) i skolavgifter, avslöjar Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) på onsdagen.

Tio flickor från grunskolan i byn Mokhtarabad i Irans södra provins, Kerman, fick enligt uppgifterna ta emot åtta piskrapp vardera från rektorn efter att de inte kunde betala avgiften.

En video där skolflickorna berättar om piskstraffet har delats på sociala medier och lett till ett utbrett fördömande av iranska regimens myndigheter.

Iranska oppositionsgruppen, NCRI, avslöjar vidare att flickorna nu riskerar att stängas av från skolan om familjerna inte förnekar piskstraffen.

Skolan och rektorn förnekar flickornas berättelse i ett uttalande till regimens nyhetsbyrå Tabnak, som står nära regimens ministerium för underrättelse och nationell säkerhet.

Shahin Gobadi från NCRI:s utskott för utrikesfrågor kommenterade uppgifterna för brittiska dagstidningen Independent och sade “[piskningen av skolflickorna] säger en del om iranska regimens karaktär och beteende gentemot iranska folket, särskilt ungdomar”.

“Man måste komma ihåg att detta händer i ett land där befolkningen sitter på enorma mängder olja”, sade han.

“Det bevisar återigen att Rohanis påstående om att förbättra iranska folkets välfärd är endast ihåliga löften. Det visar också tydligt att det iranska folket inte har dragit någon nytta av de hävda sanktionerna efter kärnteknikavtalet.”