Mänskliga Rättigheter, Reportage

Representanthuset röstar för att avslöja iranska ledares rikedomar

Amerikanska representanthuset antog på onsdagen ett nytt lagförslag som siktar på att avslöja iranska ledares rikedomar och tillgångar. Närmare 40 demokrater röstade med republikanerna i representanthuset och lagförslaget antogs med 282 röster för och 143 mot.

Lagförslaget kräver att amerikanska finansdepartementet offentliggör och publicerar iranska ledarnas tillgångar. Bland iranska ledare som nämns syns prästerskapets högsta andlige ledare, Ali Khamenei, samt högt uppsatta militärtjänstemän.

Lagförslaget med titeln, The Iranian Leadership Asset Transparency Act (Lagen om insyn i iranska ledarskapets tillgångar), tvingar också finansdepartementet att rapportera till kongressen om tillgångar under iranska ledarnas kontroll, hur de förvärvades och hur de spenderas.

Förespråkare säger att det nya lagförslaget garanterar att företag och finansiella institutioner inte oavsiktligt finansierar terrorism eller engagera sig i penningtvätt.

”Högt uppsatta ledare för Irans regering inklusive den högsta andlige ledaren och de militära och politiska ledarna har samlat ihop betydande rikedom från sitt tyranniska styre över deras befolkning. Rapporter har visat att dessa medel används för att stödja och sponsra terrorism”, sade Bruce Poliquin, den republikanske kongressledamoten som skrivit och sponsrat lagförslaget, i ett uttalande på onsdagen.

”Jag är stolt över att demokrater och republikaner i representanthuset agerade idag för att gå vidare med denna viktiga lagstiftning som syftar till att offentliggöra dessa tillgångar så att världen vet var pengarna går”, tillade han.

Lagförslaget måste nu också antas av senaten innan det blir lag. Men USA:s president Barack Obama har hotat med att lägga in sitt veto mot lagförslag.

Vita huset motiverar detta med att de krav som lagts fram i förslaget riskerar att undanröja viktiga amerikanska underrättelsekällor som i längden skadar landets nationella säkerhet samtidigt som lagförslaget skickar en signal till Iran att USA inte avser hålla sin del av förra årets kärnteknikavtal.