Nyheter

EU kräver Iran avslöjar detaljer kring tillverkning av delar för centrifuger

EU kräver att Teheran delar fullständiga detaljer med FN:s Atomenergiorgan (IAEA) kring landets tillverkning av maskindelar som kan användas för att framställa höganrikat uran för kärnvapen. Det rapporter Associated Press (AP) på fredagen från Bratislava, Slovakien, efter att ha tagit dela av ett utkast till uttalande från EU.

EU planerar att utfärda uttalandet under IAEA:s styrelsemöte i nästa vecka, en vecka efter att FN-organet rapporterade att Iran börjat tillverka rotortuber för centrifuger i juni månad.

Uttalandet kräver att Iran samarbetar fullt ut i denna fråga under samtalen med IAEA och efterlyser uppdateringar från IAEA kring ärendet till styrelsens samtliga 35 medlemsstater.

Iranska regimens vice president och chef för dess atomenergiorgan, Ali Akbar Salehi, anklagade ”västvärlden för att inte leverera sina löften under förra årets kärnteknikavtal”.

Anklagelserna kom under en intervju med brittiska Guardian på fredagen i samband med Salehis besök i London. Han hänvisade till ”bristen på framsteg kring banktransaktioner och handel åtta månader efter det historiska kärnteknikavtalet”, skriver Guardian.

Samtidigt kommer högt uppsatta tjänstemän från iranska regimen och den så kallade 5+1-gruppen med USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland, Kina och Tyskland att träffas i New York för att diskutera Teherans klagomål kring implementering av avtalet. Mötet kommer troligtvis att ske på utrikesministernivå i samband med nästa veckas Generalförsamling i New York.