Insändare

Borås tidning: 30.000 politiska fångar avrättades i Iran

Iranska föreningar i Borås uppmärksammade massakern på 30000 politiska fångar som avrättades av ayatolla Khomeinis dödspatrull under 1988 års massaker i Iran under en utställning som visades på Kulturhuset, det rapporterar Borås tidning den 15 september.

Det var män, kvinnor, gravida kvinnor och minderåriga, ibland flera personer från samma familj, som systematiskt avrättades under loppet av två månader av ayatolla Khomeimis dödskommitté, skriver Borås tidning.

De var alla politiska fångar som Khomeini beordrade skulle avrättas för att de sympatiserade med oppositionen. dödskommittén gick från fängelse till fängelse och avrättade dem som höll fast vid sina åsikter, berättar Morteza Sadeghi aktiv i föreningen för mänskliga rättigheter i Iran, och en av personerna bakom utställningen som tagit fram i Borås som en påminnelse om massakern som ägde rum för 28 år sedan.

Amnesty har fördömt massakern. Men fortfarande efter 28 år försvaras avrättningarna av regimen. En av medlemmarna i dödskommittén är i dag justitiestatsminister. Utställningen i kulturhuset foaje har varit kort bara två dagar men liknande utställningar kommer att visas på olika håll i landet, säger Morteza Sadeghi från FFFI till Borås tidning.