Andra nyheter

USA varnar iranska revolutionsgardets båtar i Persiska viken

”Personal på ett krigsfartyg från amerikanska marinen avfyrade varningsskott när en av iranska flottans snabbgående båtar närmade sig i norra Persiska viken”, det rapporterar TT och hänvisar till en amerikansk försvarstjänsteman som uttalar sig anonymt.

Enligt tjänstemannen sköt personal från det amerikanska krigsfartyget tre varningsskott med ett 50-kalibrigt vapen sedan varningsljus inte haft någon effekt.

Händelsen inleddes med tre båtar från iranska regimens revolutionsgarde som avancerade snabbt mot två amerikanska krigsskepp, enligt flera amerikanska och internationella medier. ”Vid ett tillfälle var avståndet bara 193 meter”, rapporterar TT och hänvisar till källan.

I går rapporterade USA om en annan liknande incident med revolutionsgardets båtar i närheten av det amerikanska krigsfartyget USS Nitze som befann sig på internationellt vatten i Hormuzsundet.

Iranska regimens försvarsminister hävdade på torsdagen att ”de iranska båtarna” genomförde endast sina vanliga arbetsuppgifter. Han varnade samtidigt för att Teheran skulle bemöta alla amerikanska fartyg som kränker ”iranskt vatten”.

”Om ett amerikanskt fartyg kommer in på iranskt vatten, kommer det definitivt att varnas. Vi kommer att övervaka dem och om de kränker vårt vatten, kommer vi konfrontera dem”, sade han i ett skarpt uttalande enligt regimens egna nyhetsbyråer.