Andra nyheter, Nyheter

Iran skämmer ut sig i tyngdlyftning i OS i Rio

Iranska tyngdlyftningslandslaget skämmer ut sig i olympiska spelen i Rio efter att en av landets tyngdlyftare i viktklassen, +105 kg, fick sitt andra lyckade försök i stöt ogiltigförklarat av juryn.

Den 26-årige Behdad Salimikordasiabi, som tidigare under tävlingen hade slagit världsrekord i ryck, klarade 245 kg i sitt andra försök i stöt.

Men juryn upphävde beslutet från två av de tre domare som hade godkänt försöket eftersom de ansåg att Behdads vänstra arm inte vara rakt under det lyckade försöket i stöt.

Behdad Salimikordasiabi, olympisk mästare från OS i London 2012, var chanslöst i sitt tredje försök på 245 kg och fick avsluta OS i Rio utan giltigt resultat.

De iranska tränarna blev då vansinniga och Sajjad Anoushiravani, Irans huvudtränare, anklagade juryn för ”konspiration”. Iranska fanns i publiken buade också åt den georgiska tyngdlyftaren Talakhadze, som tog hem OS-guldet genom att slå det totala världsrekordet med 473 kg totalt.

Hela det iranska laget närmade sig juryns fem medlemmar i strid mot reglerna och protesterade mot jurymedlemmarna i flera minuter medan tävlingen pågick, rapporterar BBC Sport på onsdagen.

”Det finns en konspiration. Våra fiender var i juryn … Det är uppenbart att de tog medaljen ifrån Salimi. Juryn hade valts ut för att detta skulle ske”, sade Anoushiravani, i vad som ser ut att vara en hänvisning till en jurymedlem från Irak, tillägger BBC Sport.

Arrangörerna blev tvungna att kalla på säkerhetsvakter till tyngdlyftningsarenan för att stoppa iraniernas våldsamma protester.

”Det började bli fult och vi frågade tävlingsledare att kalla på säkerhetsvakter på grund av de iranska tjänstemännens beteende”, sade Sam Coffa, ordförande för Internationella Tyngdlyftning Federation, IWF:s tekniska kommitté till BBC Sport.

Det gick inte att nå IWF:s hemsida efter att den var utsatt för en hackerattack på onsdagen av någon som hade lagt upp Behdads namn och bild istället för hemsidan.

IWF:s Instagramsida var också översvämmad med över 285.000 kommentarer efter incidenten. ”Behdad är vinnare i våra hjärtan. Fan ta OS …”, skrev en av användarna enligt BBC Sport.

Iranska regimens statliga television beskrev beslutet som ”orättvist” medan ett videoklipp där Bahdad gråter spreds.

Det iranska laget kommer nu att straffas för sitt beteende.