Motståndsrörelsen

Anhöriga till oppositionsmedlemmar arresterade i Teheran

Iranska regimens underrättelseministerium har under de senaste dagarna arresterat flera familjemedlemmar till iranska oppositionsmedlemmar i Teheran, det skriver Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) i ett uttalande på onsdagen.

Maryam Olangi och hennes son kallades in till förhör av regimens åklagarmyndighet den 24 juli. Men väl där arresterades hon av regimen och fördes till det ökända Evinfängelset, skriver NCRI och tillägger att ingen vet vad som har hänt hennes son.

Nargess Dogmechi, Olangis dotter, är medlem i iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin (PMOI). Hennes far, Mohsen Dogmechi var en känd och populär köpman i Teherans Bazaar som hade arresterats flera gånger för sitt stöd till PMOI. Han greps i 2010 och dömdes till 10 års fängelse för ekonomiskt stöd till anhöriga till politiska fångar samt för att hans dotter hade anslutit sig till den iranska oppositionen, PMOI. Mohsen Dogmechi, som hade cancer, torterades till döds i fängelset efter att ha förnekats vård och behandling för sin sjukdom, skriver NCRI.

Iranska regimens säkerhetsorgan arresterade samtidigt Sotoudeh Fazeli, som har två söner som är medlemmar av Folkets mojahedin, skriver NCRI i sitt uttalande.

Sotoudeh Fazeli, en pensionerad rektor vid en skola för flickor i Teheran, arresterades när hon var på väg att lämna Iran och fördes direkt till Evinfängelset.

Arrestering av anhöriga till oppositionsmedlemmar i iranska huvudstaden kommer nästa tre veckor efter iraniernas största sammankomst för ett fritt och demokratiskt Iran i Paris, den nionde juli.

Tiotusentals iranier samt hundratals parlamentariker och personligheter från hela världen deltog i denna stora sammankomst och uttryckte sitt stöd för en demokratisk förändring i Iran samt Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), en koalition av iranska oppositionella där också PMOI ingår.