Andra nyheter

Arabförbundet fördömer Irans inblandning som ett hot

Arabvärldens ledare visade en enad front mot iranska regimen vid Arabförbundets toppmöte i Mauretaniens huvudstad Nouakchott på måndagen och beskrev Teherans inblandning i regionen som ett hot mot de arabiska staternas nationella säkerhet.

”Vi förkastar utländsk inblandning i arabstaternas inhemska angelägenheter, särskilt den iranska inblandning som kommer att hota de arabiska staternas nationella säkerhet”, sade ledarna för Arabförbundet i ett gemensamt offentligt uttalande.

Representanter vid toppmötet uppmanade till närmare samarbete mellan arabstaterna. De uppmanade även iranska regimen att uppföra sig som en god granne och upphöra med sitt fientliga mediakampanj mot arabvärlden.

De arabiska ledarna bad dessutom Teheran att sluta underblåsa konflikter i regionen genom sin sekteristiska politik, rapporterar arabiska dagstidningen Asharq Alawsat på tisdagen.

Toppmötet krävde vidare att iranska regimen ska respekterar Förenade Arabemiratens suveränitet och fördömde Teherans militärövningar runt de omtvistade öarna Abu Musa samt Större och Mindre Tunb.