Andra nyheter, Nyheter

Dansk polis beslagtog 100 000 av asylsökande iranier

Köpenhamnspolisen 79 600 danska kronor, motsvarande 100 700 svenska kronor, av fem asylsökande som försökte komma in i Danmark med falska resehandlingar på flygplatsen i Köpenhamn, det skriver danska BT.

Personerna, tre män och två kvinnor i ålder 25-35. greps och visiterades och det var då polisen upptäckte att de hade stora summor dollar och euro på sig, totalt motsvarande 129 600 danska kronor. De asylsökande fick behålla 10 000 kronor var medan resterande togs av polisen. Nu ska deras asylansökningar behandlas av Migrationsverket.

I januari klubbades det omstridda förslaget i danska folketinget, motsvarande riksdagen.

Lagen innebär att dansk polis får konfiskera värdesaker från asylsökande, till exempel kontanter eller värdesaker för värden över 10 000 kronor.

Till exempel kan smycken beslagtas, vilket gett upphov till smeknamnet ”smyckeslagen”. Dock får inga personliga värdeföremål med starkt affektionsvärde, till exempel vigselringar, beslagtas oavsett ekonomiskt värde.

Lagen har tidigare mött mycket kritik – och hån. Bland annat har franska satirtidningen Charlie Hebdo publicerat en teckning av en man som med tång drar ut tänderna på en asylsökare.