Andra nyheter

Astronomiska löner för statliga chefer irriterar iranier

En het debatt om astronomiska löner och höga bonusar för chefer vid statliga försäkringsbolag och banker har brutit ut i Iran, där många arga iranier tagit till sociala medier för att uttrycka sitt missnöje med Rohani, hans regering och det religiösa etablissemangets privilegier.

Debatten startade när lönespecifikationer för flera statlig anställda chefer läckt på nätet och publicerades av regimens statliga medier.

Lönespecifikationer visade inte bara uppblåsta löner, men vad som verkar vara bonusar, räntefria lån och betydande övertidsersättningar för cheferna.

En VD för ett statligt försäkringsbolag har i ett fall fått 30.000 dollar (ca 257.000) i månadsersättning medan ett annat fall avslöjar en bankdirektör som fått 65.000 dollar (ca 556.000 kr) för en månads arbete.

Detta motsvarar 100 respektive 200 gånger mer än vad en lärare, sjuksköterska eller journalist tjänar per månad enligt flera statlig anställda som publicerat sina månadslönebesked som visar blygsamma löner på 400 dollar (ca 3.400 kr) per månad. Summan är också den officiella genomsnittliga lönen för vanliga iranska hushåll.

Rohanis regering har försökt slå ifrån sig kritiken genom att hävda att dessa höga löner och privilegier för statliga chefer betalades ut under den förra regeringen och presidenten, Mahmoud Ahmadinejad.

Men många iranier har tagit till sociala medier för att kritisera den systematiska korruptionen i landet och det faktum att det religiösa etablissemanget och deras allierade och familjer berikar sig på bekostnad av vanliga medborgare.