Mänskliga Rättigheter

FN:s MR-experter: Iran måste frige artister

FN:s människorättsexperter manade iranska regimen till att omedelbart frige tre män som sitter i fängelse anklagade för att ha producerat och distribuerat underjordisk musik, rapporterar Associated Press (AP) och FN:s presscenter, UN News Center på fredagen.

Musikern Mehdi Rajabian, hans bror Hossein Rajabian samt filmskaparen och musikern Yousef Emadi dömdes till sex års fängelse och 1,658 dollar (ca 14,000 kronor) i böter vardera för att bland annat ha ”förolämpat islamiska heligheter” och spridit ”regimkritisk propaganda” genom att sprida sin underjordiska musik. Detta enligt ett svar från Rohanis regering i maj 2015 till FN:s människorättsexperter i Genève.

Deras fängelsestraff reducerades till tre år tidigare denna månad efter att männen överklagat sina domar.

Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter i Genève (OHCHR), FN:s särskilde rapportör för kulturella rättigheter, Karima Bennoune, och FN:s särskilde rapportör för främjande och skydd av rätten till åsikts- och yttrandefrihet, David Kaye, sade i ett gemensamt uttalande på fredagen att åtala och döma artister är helt oacceptabelt och strider helt mot Irans skyldigheter under internationell lagstiftning om de mänskliga rättigheterna.

OHCHR hade skickat ett brev till iranska myndigheter i februari enligt AP där det sade att förhörsledarna ska ha använt ”elchockvapen” för att tvinga fram erkännande från Mehdi Rajabian, grundare av musikdistributören Barg Musik.

Karima Bennoune sade att de tre artisterna tvingades enligt uppgifter till att göra själv komprometterande ”bekännelser” som tv-sändes och be om ursäkt för att ha spelat låtar från kvinnliga sångare.

FN:s människorättsexperter underströk att sätta människor i fängelse för ”förolämpning av heligheter” bryter mot internationella normer för mänskliga rättigheter.

FN-experternas uppmaning fick också stöd från FN:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter i Iran, Dr Ahmed Shaheed, och FN:s särskilde rapportör för tortyr, Juan E. Méndez.