Andra nyheter, Nyheter

Affärskvinna från Irans bahai-samfund arresterad i Iran

Iranska regimens säkerhetsorgan har arresterat en kvinna från Irans bahai-samfund efter en månad av trakasserier och hot, enligt rapporter till FFFI från Iran.

Regimens myndigheter hade enligt uppgifterna också stängt hennes affärsverksamhet innan arresteringen.

Sara Akhlaghi från Irans bahai-samfund var bosatt i Shiraz i södra Iran och bedrev en butik där hon sålde bröllopsklänningar.

Akhlaghi marknadsförde sin verksamhet på Instagram. Men regimens ansvariga myndighet för landets internetsäkerhet hackade och blockerade hennes konto för ”spridning av oanständiga fotografier”. Hon anklagades samtidigt för ”anstiftan till att uppmuntra samt uppmuntrande av allmänheten att bryta mot den offentliga anständigheten.”

Kort därefter stängde ansvariga myndigheterna även hennes butik utan någon förvarning. En skylt på dörren läste ”denna verksamhet har stängts på grund av att den sprider oanständiga fotografier och har därmed inte tillstånd att göra affärer.”

Sara Akhlaghi kallades in av regimens domstol den 16 juni för att skriva under papper i syfte att återfå sitt tillstånd, enligt en rapport som publicerades på tisdagen av Iranska nationella motståndsrådets kvinnokommitté på dess hemsida.

Men istället arresterades hon av regimens säkerhetsorgan på platsen och fördes till en okänd plats.