Nyheter

Iran: Svensk-kurd dödad i strid

En 36-årig svensk-kurd har avlidit efter sammandrabbningar mellan kurdiska peshmerga-styrkor och iranska regimens väpnade styrkor i en by nära staden Shino i iranska Kurdistan. Sammandrabbningarna ägde rum i slutet av veckan.

Seyed Omar Hossaini, som bodde i Örebro, hade åkt till irakiska Kurdistan för att sedan i smyg ta sig in i iranska Kurdistan för att träffa släktingar. Han följde med peshmerga-styrkorna för att kunna ta sig in i landet. Fem peshmerga soldater dödades samtidigt med örebroaren.

Hossaini är politisk flykting och medlem i kurdiska partiet KDPI (Kurdistans demokratiska parti i Iran). Örebroaren är gift och har ett barn.

I torsdags bröt ut strider mellan iranska elitstyrkor revolutionsgardet och kurdiska partiet KDPI då dog sex kurdiska peshmerga och tolv iranska soldater,

Efter flera års uppehåll har nu strider mellan KDPI:s peshmerga-styrkor och iranska revolutionsgardet återupptagits i området.