Andra nyheter, Engagemang

Exiliranier fördömer Zarifs deltagande i Oslo Forum

Exiliranier och sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) i Norge protesterade mot iranska regimens utrikesminister Javad Zarifs besök i landet på tisdagen.

Deltagarna uppmärksammade de pågående människorättskränkningarna i Iran, i synnerhet senaste månadens ökade avrättningar och offentliga hängningar i olika iranska städer.

De uppmanade även Norge och andra europeiska länder att hålla Zarif och andra regimtjänstemän ansvariga för de avskyvärda brotten mot mänskliga rättigheter som sker i landet varje dag.

Exiliranierna kritiserade även den norska regeringens beslut att bjuda in Zarif som talare inför den årliga fredskonferensen Oslo Forum samma dag.

Lars Rise, före detta ledamot i norska Stortinget, stämde in i kritiken tidigare i veckan och beklagade beslutet att låta Zarif delta vid årets Oslo Forum.

”Om dialogen handlade om grymheter och terroristhandlingar som planeras i Teheran den dagen, eller att sätta korten på bordet när det gäller de dåliga och onda saker som de utför från vecka till vecka, då skulle det naturligtvis vara en givande dialog. Men att bjuda in dem som en sorts expert på fredsfrågor är bara riktigt skamligt”, sade han till engelskspråkiga Oslo Times på måndagen.

”Iranska regimens utrikesminister Javad Zarif besöker Norge samtidigt som en våg av avrättningar utan motstycke sveper över Iran. Nära 130 personer har hängts i landet endast under de senaste två månaderna”, sade NCRI:s representant för de nordiska länderna, Perviz Khazai, i ett uttalande som citerades av nyhetssidan, The Local.

”Zarif företräder en regim som underblåser krig och kris i regionen genom att hetsa till krig, exportera terrorism och extremism … Zarif borde ställas inför rätta för brott mot mänskligheten och för krigsförbrytelser i egenskap av en högt uppsatt företrädare för den mest brutala diktaturen efter andra världskriget … ”, tillade han.