Nyheter

Kanadensisk-iransk professor arresterad i Iran

En pensionerad kanadensisk-iransk professor, som studerar kvinnofrågor i Mellanöstern, har arresterats i Teheran utan anklagelser, det tillkännager hennes familj på torsdagen, enligt Associated Press (AP), Agence France-Presse (AFP) och kanadensiska medier.

Arresteringen är den senaste i raden av flera liknande fall efter förra årets kärnteknikavtal mellan Teheranregimen och världsmakterna där regimens myndigheter har gripit individer med dubbelt medborgarskap utan eller för påhittade anklagelser.

Homa Hoodfar, som tills nyligen undervisade i antropologi och sociologi vid det kanadensiska universitet, Montreals Concordia University, greps i måndags och sitter frihetsberövad i det ökända Evin-fängelset sedan dess, enligt ett uttalande från familjen och rapporter från internationella medier.

Homa Hoodfar, 65 år, reste till Iran i början av februari för att träffa sin familj efter makens död och efter att hon gått i pension från sin tjänst på Concordia, sade hennes syskonbarn Amanda Ghahremani enligt AP.

Hon skulle även forska om kvinnors offentliga roll vid iranska parlamentets biblioteksarkiv, tillägger Amanda Ghahremani. Homa Hoodfar har skrivit flera verk om kvinnors situation och samhället i de muslimska länderna.

”Hoodfar greps den 10 mars, ett par dagar innan hon planerade att återvända till Kanada. Revolutionsgardet stormade hennes bostad, beslagtog hennes tillhörigheter och förhörde henne …. Efter flera dagar av återkommande förhör, arresterades hon officiellt men släpptes sedan fri mot borgen trots att hon och hennes advokat fortfarande inte vet vad hon anklagas för”, berättar Ghahremani.

”Hon blev inkallad av revolutionsgardet till förhör vid Teherans ökända Evin-fängelset i måndags och har hållits frihetsberövad och isolerad sedan dess”, tillägger Ghahreman.

”[Iranska] myndigheterna har inte tillkännagett huruvida professor Hoodfar anklagas för spioneri, uppvigling, eller propaganda mot staten. Hennes advokat och familj har inte fått träffa henne och de har inte heller fått veta orsaken till hennes gripande”, sade familjen i sitt uttalande.

”Vi är mycket förvirrade och förbryllade av vad som händer eftersom de som känner Homa personligen eller genom hennes akademiska arbete vet att hon är … någon som är otroligt opartiskt och balanserad”, berättar Ghahremani för AP.

”Hon är inte politiskt engagerad. Hon är inte en aktivist. Och om något, så har hon arbetat för att förbättra livet för kvinnor i olika sammanhang, inklusive Iran”, tillägger hon.

Den kanadensiska regeringen har enligt internationella medier engagerat sig aktivt i fallet men dess försök att hjälpa Hoodfar hämmas av det faktum att iranska regimen inte erkänner hennes dubbla medborgarskap betraktar henne som en iransk medborgare.

Arresteringen kommer endast månader efter att Kanada återupptog sina förbindelser med Teheran sedan de bröts under landets tidigare konservativa regering.