Opinion

USA avvisar EU:s försök att skydda banker från Iransanktioner

EU:s regeringar har kört in i väggen när det gäller förhandlingarna med USA i syfte att skydda banker och företag som gör affärer med Iran från hotet om ekonomiska straffåtgärder från amerikanska myndigheter, det rapporterar Bloomberg på tisdagen.

EU:s finansministrar pressade amerikanska tjänstemän för tydligare vägledning kring Obama-administrationens sanktioner under samtal i Bryssel i slutet av maj, utan framgång, berättar två personer med insyn i mötet för Bloomberg.

EU beräknar att handel med Iran kommer att öka med ytterligare 24 miljarder dollar under de närmaste två åren efter att världsmakterna hävde de kärnteknikrelaterade sanktionerna mot landet i januari förra året.

Amerikanska restriktioner för dollartransaktioner i Iranrelaterad handel är bland de straffåtgärder som fortfarande finns på plats eftersom USA:s sanktioner mot Teheranregimen för dess systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter och sponsor av terrorism kvarstår.

Detta menar europeiska tjänstemän försvårar Europas expansion av affärsförbindelser med regimen i Teheran, rapporterar Bloomberg.

Läs Bloombergs rapport, här …