Nyheter

Talibanledaren mulla Mansour var i Iran

Den afghanska talibanledaren mulla Akhtar Mansour var i Iran i två månader innan han dödades i en amerikansk drönarattack i Pakistan, rapporterade iranska regimens statliga medier under dagen.

Pakistanska säkerhetstjänstemän sade tidigare att talibanledaren Mansour hade precis återvänt från Iran när hans fordon attackerades på den pakistanska sidan om gränsen i förra månaden.

Iranska regimen och dess utrikesdepartement förnekade detta i flera uttalande men nu skriver Teheranregimens egna statliga medier att mulla Mansour var faktiskt i landet.

Mulla Mansour släpptes in i Iran och var i landet i över två månader, rapporterar Jahan News på måndagen. ”[Han] samtalade med parter och en mängd olika institutioner och överenskommelser har träffats mellan bägge sidorna”, tillade Jahan News utan att ge ytterligare detaljer om rapporterade överenskommelser eller vilka han träffade.

Mulla Mansur dödades i en amerikansk drönarattack den 21 maj. Pakistanska identitetshandlingar som fanns hos honom visade att han hade lämnat för Iran den 28 mars i år och återvänt från landet precis samma dag som han dödades på den pakistanska sidan om gränsen till Afghanistan.