Folkliga protester

Pensionerade arbetare och ingenjörer protesterar i Iran

Över 400 pensionerade arbetare vid Irans Telekomindustri (ITI) i staden Shiraz, i södra Iran, fortsatte sin veckolånga protest för att få ut obetalda löner vid sitt tältläger på fabriksgården, enligt rapporter från Iran på måndagen, den 30 maj.

”Vi satte upp våra tält på fabriksgården sedan i tisdags (den 24 maj) och frågade tjänstemän vid provinsens arbetsministerium att möta oss beträffande de pensionerade arbetarnas krav. Men inte nog med att de inte dök upp utan de har även pressat oss på olika sätt för att tvinga oss till att ta bort tälten, så vi samlades här [igen] i går kväll”, sade en av pensionärerna som ville vara anonym.

Pensionärerna vid protestaktionen tillade att det genomsnittliga avgångsvederlaget baserat på deras arbetserfarenhet ligger på ca 300 miljoner rial (strax över 82 000 kr) per anställd. Men arbetsgivaren skyller enligt demonstranterna på bristande ekonomiska resurser för att inte kunna betala ut deras avgångsvederlag och obetalda löner.

Enligt arbetarna har de inte heller fått ut sina löner för mellan 13 till 15 månader under den tiden då de var anställda vid ITI.

”Trots upprepade besök har vi ännu inte lyckats få igenom våra krav och få ut våra pengar. Så vi bestämde oss för att starta en ny protestvåg och samlas för att protestera mot arbetsgivarens inställning”, sade de protesterande pensionärerna.

Den 28 maj rapporterade regimens statliga nyhetsbyrå ILNA att uppemot 1300 pensionerade arbetare vid ITI som sagts upp successivt sedan 2006 av företaget har fortfarande inte fått ut sina uppskjutna löner och avgångsvederlag.

”Så, en del av dessa pensionärer har satt upp tältläger inne på fabriksgården i protest för att ta få ut sina obetalda löner och förmåner”, tillägger ILNA.

Samtidigt på måndagen samlades en grupp kvalitetsingenjörer framför regimens ministerium för stadsplanering och arkitektur i Teheranprovinsen för att protestera mot regimens orättvisa upphandling av projekt för ingenjörer.

Demonstranterna krävde ändringar i projektarbeten och att provinsens avtal med det regimkontrollerade byggföretaget, Tehran Construction Engineering Organization (TCEO), skulle avskaffas.