Andra nyheter, Nyheter

23-årig iransk flykting i Nya Guinea brände sig till döds

En 23-årig asylsökande från Iran har avlidit sedan han tänt eld på sig själv i Australiens flyktingläger i önationen Nauru.

Omid Massum Alai tände eld på sig själv i samband med att en delegation från FN:s flyktingkommissariat (UNHCR) besökte ett flyktingläger i Nya Guinea.

Närmare 800 iranska och afghanska flyktingar som hade lyckats ta sig till Australien tidigare. Men den australiska regeringen beslutade att skicka dessa flyktingar till Papua Islands i Nya Guinea i väntan på att deras ansökan behandlas, ett beslut som strider mot erkända flyktingstandarder.

Högsta domstolen i Papua utfärdade en dom den 26 april och förklarade att australiska flyktingläger på Nya Guineas territorium strider mot önationens konstitution och beordrade att lägren stängs omedelbart. Den australiska regeringen tillkännagav dock att den inte kommer att släppa in någon av dessa flyktingar på sin mark.

Den iranska mannen brände sig själv i protest mot sin osäkra framtid och rapporterade dåliga förhållanden i dessa flyktingläger.

Iranska oppositionsgrupper och människorättsaktivister har vid flera tillfällen uppmanat Australien att respektera flyktingars rätt till att söka asyl och human behandling.

Australiens utrikesminister Julie Bishop fick utstå mycket hård kritik tidigare i år då hon under ett möte med sin iranska motsvarighet försökte få till en överenskommelse med Teheran för att skicka tillbaka iranska asylsökande.

Men iranska regimens utrikesminister Javad Zarif sade efter mötet att Teheranregimen kommer aldrig ta emot individer ”som själva valt att fly landet” i ett försök att tona ner regimens förtryck och förföljelse.