Mänskliga Rättigheter, Pressmeddelande

Frige samvetsfången Omid Kokabee

Kokabee-omidOmid Kokabee, doktorand i experimentell fysik, sitter frihetsberövad i fängelse i Iran sedan 2011 för att ha vägrat samarbeta med iranska regimen i dess olagliga kärnteknikprogram, skriver FFFI i ett pressmeddelande på Newsdesk på söndagen.

Omid Kokabee, 33, greps i Teheran efter att ha återvänt från USA för att besöka sin familj, den 30 januari 2011. Han anklagades för att ha ”kommunicerat med en fientlig regering och tagit emot olagliga medel”.

Han har suttit frihetsberövad i fängelse sedan dess och hans hälsa har försämrats allvarligt under denna period. Njursten, tandlossning, andfåddhet och hjärtklappning är några av de sjukdomar som han har drabbats av under sina fem år i fängelset. Men iranska regimen nekar honom läkarvård trots detta och han står därmed inför en ”passiv” avrättning.

Kokabee sitter frihetsberövad eftersom hans studier i USA gav honom kunskaper som är viktiga för iranska regimens kärnteknikprogram men att han vägrade samarbeta med regimen. Om han hade samarbetat hade han varit fri.

Han fick amerikanska fysiksamfundets Sacharovpris i 2014 ”för sitt mod att vägra använda sin fysikkunskap till projekt som han anser vara skadliga för mänskligheten”. I september 2014 uppmanade amerikanska fysiksamfundets president Malcolm Beasley, iranska regimens president Hassan Rohani att släppa Kokabee från fängelse så att han kunde få välbehövligt sjukvård och vara i sin familjs förvar.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) uppmanar både regeringen och utrikesministern att göra sitt yttersta för att pressa iranska regimen till att frige Omid Kokabee och andra samvetsfångar i Iran.

Läs hela pressmeddelandet på newsdesk här…