Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Hungerstrejkande politisk fånge i kritiskt tillstånd

Politiska fången Amir Amirgholi befinner sig i kritiskt tillstånd efter 13 dagar av hungerstrejk, enligt uppgifter till FFFI.

Amir Amirgholi började hungerstrejka den nionde april i protest mot de grymma förhållandena i fängelset och regimens ständiga trakasserier.

”Amir hålls frihetsberövad i avdelning åtta på Evin-fängelset där grovt kriminella och missbrukare avtänare sitt straff. Han har begärt att få överföras från denna avdelning på grun av att de flesta fångar lider av infektionssjukdomar såsom HIV och Hepatit. Men trots hans upprepade förfrågningar och hungerstrejk har regimens ansvariga myndigheter inte vidtagit åtgärder.”

Amir Amirgholi, tidigare studentaktivist och politisk fånge dömdes till 21 års fängelse anklagade för ”förolämpning av den högsta andlige ledaren”, “förolämpning av Islams helgedomar, ”aktiviteter mot den nationella säkerheten”, ”störa den allmänna ordningen genom att delta i sammankomster” samt ”propaganda mot regimen.”

Amirgholi, en förespråkare för barns rättigheter, greps av regimens beryktade ministerium för underrättelse- och säkerhetstjänsten (MOIS) den första december 2014 för sitt stöd till civilbefolkningen i den syriska staden Kobane, i norra delarna av landet.