Andra nyheter, Nukleärt, Nyheter

USA köper tungt vatten från Iran

Obama-administrationen köper material som används i iranska regimens kärnteknikprogram, det rapporterar amerikanska medier, och hänvisar till ett avtal som förväntas bli formellt undertecknad av tjänstemän på fredagsmorgon i Wien.

The Wall Street Journal (WSJ) rapporterar att USA ska köpa 32 ton tungt vatten som kan användas i en reaktor för att producera material för kärnvapen. Detta i enlighet med förra årets kärnteknikavtal mellan världens sex stormakter och iranska regimen där sanktionerna mot Teheran hävs i utbyte mot att regimen begränsar sitt kärnteknikprogram.

Tungt vatten ska skickas till ett laboratorium i Tennessee under de kommande veckorna, där det kommer att användas vid en anläggning för forskning, enligt rapporterna som tillade att en del av det kan också säljas vidare till privata företag för användning i kommersiella syften.

”Vi ska köpa lite av detta”, sade USA:s energiminister Ernest Moniz.

”Detta är ett budskap till omvärlden [om du] vill köpa tungt vatten från Iran, kan du köpa tungt vatten från Iran. Det har gjorts. Även USA har gjorde det.”