Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iransk läraraktivist inför 16 års fängelsestraff – Hungerstrejkar

Ismail Abdi, samvetsfånge och generalsekreterare för Lärarnas fackförbund (ITTA), har dömts till fängelse efter anklagelser relaterade till hans fredliga fackliga aktiviteter, skriver Amnesty International i tisdags.

Han väntar på att få ett datum för att överklaga sitt långa fängelsestraff. Han har i ett öppet brev nyligen meddelat att han kommer att börja hungerstrejk med start från årets Internationella Arbetardagen, den första maj, för att protestera mot förtrycket av medlemmar av fackförbunden.

Ismail dömdes av iranska regimens revolutionsdomstol till sex års fängelse anklagad för att ”sprida propaganda mot systemet” samt ”att organisera och konspirera med avsikt att begå brott mot den nationella säkerheten”, enligt Amnesty.

Detta gör att han måste även avtjäna en tidigare villkorlig dom på 10 år från 2011 för påstått brott mot den nationella säkerheten, vilket innebär ett fängelsestraff på totalt 16 år.

”Anklagelserna mot Ismail härrör från hans fackliga verksamhet, däribland fredliga demonstrationer organiserade av lärare och ITTA:s medlemmar utanför iranska parlamentet i maj 2015 i protest mot låga löner, landets låga utbildningsbudget samt frihetsberövande av  medlemmar från lärarnasfackförbund”, enligt människorättsorganisationer Amnesty.

”Rättegången [mot honom] stred mot internationella normer för rättvisa rättegångar. Han nekades rätten att välja sin egen advokat under hela utredningsfasen. Hans advokat fick inte ut och läts inte granska handlingar relaterade till hans fall före rättegången”, enligt Amnesty som hänvisar till en ny lag antagen av regimens parlament

Ismail stoppades från att resa till grannlandet Armenien där hans skulle ansöka om visum till den sjunde upplagan av internationella lärarkongressen, Education International World Congress i july 2015 i Kanada.

Han arresterades den 27 juni 2015 efter att ha besökt åklagarmyndigheten i Evin-fängelset för att fråga om reseförbudet mot honom. Han flyttades till Evin-fängelset och satte in i isoleringscell.