Andra nyheter, Ekonomi

Kerry möter Zarif efter regimens krav på tillgång till dollar

Amerikanska utrikesministern John Kerry ska träffa iranska regimens utrikesminister Javad Zarif denna vecka efter iranska klagomål om att landet inte får de sanktionslättnader som det förtjänar efter förra årets kärnteknikavtal, enligt USA:s utrikesdepartement på måndagen.

Kerry och Mohammad Javad Zarif möts i New York på tisdagen innan Kerry flyger vidare till Saudiarabien för att tillsammans med USA:s president Barack Obama delta vid ett toppmöte med ledare från Gulfstaterna, sade John Kirby, talesman för amerikanska UD.

Han tillade samtidigt att amerikanska utrikesdepartementet hade skickat brev till statliga och lokala tjänstemän i landet för att uppmana dem att ändra sin federala sanktionspolitik gentemot Teheran.

Mötet mellan Kerry och Zarif följer klagomål från högt uppsatta tjänstemän för iranska regimen om att USA inte uppfyller sin del av kärnteknikavtalet där Teheran gick med på att begränsa sitt misstänkta program i utbyte mot sanktionslättnader.

Iranska regimen säger att USA bryter mot kärnteknikavtalet eftersom USA inte har hävt de straffåtgärder som stoppar Irans tillgång till amerikanska finansmarknaden och som förbjuder utländska banker från att genomföra transaktioner i dollar med Teheran.

USA insisterar på att det har lev upp till sin del av avtalet och att de sanktionerna som stoppar Irans tillgång till dollar inte var kärnteknikrelaterade straffåtgärder.

men står inför ökat krav från utländska banker som vill att landet ska klargöra vilka transaktioner med Iran som är lagliga och vilka som fortfarande omfattas av de återstående sanktionerna mot regimen.