Mänskliga Rättigheter

Iran bland världens största fängelser för kvinnliga journalister

Iran [under prästerskapets styre] är världens största fängelse för kvinnliga journalister, sade Reportrar utan gränser, en ideell organisation som arbetar med press- och yttrandefrihetsfrågor, i ett uttalande i förra veckan.

”Reportrar utan gränser upprepar sin oro över de förhållanden under vilka journalister hålls fängslade i Iran, särskilt när det gäller fallet med Afarin Chitsaz från dagstidningen Iran, en ung kvinna som greps samtidigt med tre andra journalister den andra november”, sade organisation i ett uttalande.

Förutom Chitsaz avtjänar fyra andra kvinnliga journalister, Rihaneh Tabatabai, Roya Saberi Negad Nobakht, Narges Mohammadi och Athena Fergani, fängelsestraff som sträcker sig från ett till tolv år, sade Reportrar utan gränser och varnade att vissa av dem är i dålig hälsa.

För närvarande sitter totalt 36 journalister och medborgarjournalister frihetsberövade i iranska regimens fängelser. Detta gör Iran under prästerskapets styre till ett av världens fem största fängelser för journalister och mediepersonal. Iran rankas på plats 173 av 180 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex för 2015.