Nukleärt

Iranska regimen exporterar tungt vatten till USA

Iranska regimen har exporterat 32 ton tungt vatten till USA som en del av förra årets kärnteknikavtal, rapporterar en av regimens nyhetsbyråer, ISNA, på tisdagen. ISNA:s rapport citerar regimens vice utrikesminister Abbas Araqchi med att säga att 32 ton tungt vatten har ”sålts” till USA sedan avtalet trädde i kraft i januari i år.

Detta är den första högteknologiska produkt som Iran har sålt till USA. Innan internationella sanktioner infördes mot Iran över dess kontroversiella kärnteknikprogram exporterade Iran kaviar, mattor och pistagenötter till USA.

Araqchi, som också ansvarar för att överse implementering av avtalet från regimens sida, nämnde inga andra länder och sade inget om de finansiella aspekterna av försäljningen, enligt Associated Press (AP) från Teheran.

Han tillade vidare att ”Iran har sedan januari i år exporterat 10 ton 3,5-procentigt anrikat uran till Ryssland och samtidigt importerat 140 ton urankoncentrat från Moskva, som kan anrikas vidare.”

Iran har dessutom importerat närmare 60 ton urankoncentrat från Kazakstan, enligt AP.

Tungt vatten, som bildas med en väteisotop, har medicinska tillämpningar och kan användas inom forskning eller som nyckelkomponent för en viss typ av kärnreaktor. Men det kan också användas för att framställa plutonium för kärnvapen.

Regimens tjänstemän uttryckte i början av året förhoppningar om att kunna exportera överskottet av det tungt vatten som Irans enda tungvattenreaktor i Arak producerar till USA genom ett tredje land för användning inom forskningen, rapporterar AP från Teheran.

Iran väntas producera närmare 22 ton tungt vatten per år vid Arak-reaktorn. Enligt regimens tjänstemän kommer man använda ca sex ton för medicinska isotoper för inhemsk konsumtion och siktar mot att exportera resten.

Denna försäljning är tillåten under kärnteknikavtalet med världsmakterna där sanktionerna mot Iran hävdes i utbyte mot att regimen begränsar sitt kärnteknikprogram.

Detta avtal tillåter Iran att använda tungt vatten i sin modifierade kärnreaktor i Arak. Regimen måste dock sälja överskottet av både tungt vatten och anrikat uran på den internationella marknaden.