Nyheter

Iranska flyktingar i franskt läger syr ihop sina munnar i protest

Ccnr7yGWwAEjhbs17 iranska flyktingar har sytt sina munnar i protest mot franska myndigheters beslut att riva stora delar av ett läger i norra Frankrike som kallas ”djungeln” samt vräka de flyktingar som bor där. Protesten ses som ett sista desperat försök för att få uppmärksamhet kring deras situation, rapporterar euronews.

I onsdags, på den tredje dagen av en operation för att avveckla det provisoriska lägret i utkanten av franska hamnstaden Calais, sydde åtta iranska flyktingar ihop sina munnar medan nio andra anslöt sig till protesten under fredagen.

En stor majoritet av de flera tusen som bor på lägret hoppas kunna smyga över Engelska kanalen till Storbritannien.

606x340_326050Men vräkningen och rivningsarbetet fortsätter och fransk polis är på plats för att avlägsna de flyktingar som vägrar lämna den södra delen av ”djungeln”.

Ahmad, en 25-årig irakisk migrant, säger till reportrar, ”vi bor i ett litet tält och har inte duschat på tio dagar. Det är kallt och regnig. Det är inte viktigt för mig att stanna i Storbritannien … men jag har familj där.”

Trots kritik från välgörenhetsorganisationer och aktivister, vann myndigheterna ett domstolsbeslut i förra veckan som gav de rätt att riva delar av lägret och vräka hundratals flyktingar, däribland barn, som bodde där.