Nyheter

De kallas ”reformister” i val till Expertrådet i Iran

Samtliga kandidater som har godkänts av väktarrådet för att ställa upp i valet till Expertrådet på fredagen har i högsta grad varit delaktiga i prästerskapets inhemska repression, det kan FFFI konstatera efter en genomgång av de listor och namn som offentliggjorts av regimens ansvariga myndigheter. Väktarrådet har dessutom som väntat inte godkänt en enda kvinnlig kandidat till Expertrådet.

Den lista som stöds av regimens tidigare president, Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, och som av västvärlden kallas för ”den moderata listan” med pragmatiska och reformvänliga prästmän innehåller bland andra tidigare ministrar som har varit högst delaktiga i regimens inhemska förtryck och terrordåd utomlands i över tre decennier.

kandidater2-

Tre av dessa är regimens tidigare underrättelseministrar, Mohammad Reyshahri och Ghorbanali Dorri-Najafabadi, båda delaktiga i prästerskapets förföljelse och mord på oliktänkande, oppositionella och aktivister både i och utanför Iran.

Därmed har flera av Rafsanjanis anhängare och allierade kallat listan för ”den mest säkerhetspräglade listan” någonsin och dragit tillbaka sitt stöd, enligt iranska medier inför fredagens val. De har i ett protestbrev till regimens president Hassan Rohani, som själv har en lång historia i regimens militär- och säkerhetsapparat, krävt att han och andra ansvariga bör se över listan.

Idag, onsdagen den 24 februari 2016, två dagar innan valet till Expertrådet har denna lista fastställts utan förändring.

Expertrådet är en potentiell viktig institution i Iran eftersom den utser landets högsta andlige ledare och prästerskapets mäktigaste man, en position som för närvarande innehas av Ali Khamenei. Rådet har i teorin också makt att avsätta den högsta ledaren om han skulle missköta sitt ämbete, något som aldrig hänt under prästerskapets historia.