Nyheter

Affärsavtal efter sanktionslättnader gynnar revolutionsgardet

Iranska företag kontrollerade av statliga organisationer såsom revolutionsgardet är de enda företag som drar nytta av större kontrakt aviserade av europeiska företag sedan sanktioner mot Iran hävts, det rapporterar New York Times (NYT) på fredagen.

”Efter rubriker om stora affärskontrakt med europeiska företag blir det allt tydligare att de enda avtal som nåtts hittills är med konglomerat knutna till staten. Dessa är de grupper som dominerar stora industriella och kommersiella sektorer av den iranska ekonomin och är helt kontrollerade av pensionsfonder och investeringsföretag knutna till statliga organisationer, liksom revolutionsgardet”, rapporterar NYT.

NYT tillägger, ”nästan samtliga internationella banker fortsätter att avstå från den iranska marknaden trots att de kärnteknikrelaterade sanktionerna mot landet har hävts. Detta på grund av unilaterala amerikanska bestämmelser som stämplar Iran som en statlig sponsor av terrorism.”

Sanktionerna hävdes för ungefär två veckor sedan och vanliga iranier klagar redan på den långsamma förändringstakten vilket syns tydligt av det faktum att den iranska valutan rial har stått oförändrad, skriver tidningen.

FFFI har hela tiden påpekat att iranska folket och den privata sektorn i Iran kommer inte kunna dra nytta av sanktionslättnaderna eftersom den iranska ekonomin domineras och kontrolleras av revolutionsgardet och institutioner under den högsta andlige ledarens kontroll.

Fredagens rapport i NYT bekräftar återigen dessa farhågor och ingenting tyder på att framtiden skulle erbjuda någon förändring.