Motståndsrörelsen, Nyheter

Tusentals iranier protesterade mot Rohani i Paris

Tusentals iranier och Iranska Nationella motståndsrådets sympatisörer protesterade mot iranska regimens president Hassan Rohani i Paris på torsdagen.

Deltagarna, däribland medlemmar från FFFI, uppmärksammade ökade antal avrättningar i Iran som överstiger 2000 sedan Rohani blev president.

Deltagarna fördömde även Teherans fortsatta stöd för terrorism samt för Assadregimen och Hezbollah i deras massaker på det syriska folket.

Demonstrationen ägde rum i samband med Rohanis besök i Paris på torsdagen där regimens president under dagen träffade sin franska motsvarighet samt representanter från olika franska industrier.

Med sina slagord, “Rohani är mördare, ned med Rohani”, “1000-tals avrättningar, ned med Rohani” och “Rohani är iranska folkets fiende” förkastade deltagarna myten om att prästerskapets president är “moderat”.

Flera europeiska personligheter och franska politiker deltog också i torsdagens demonstration och påpekade i sina anförande att omvärlden bör inte blidka regimens människorättskränkningar i jakt på affärsavtal.

Bland talarna fanns, Giulio Maria Terzi, Italiens tidigare utrikesminister,Alejo Vidal-Quadras, ordförande för the International Committee In Search of Justice (ISJ) och f.d. vice president för Europaparlamentet,José Bové, ledamot i Europaparlamentet samt Rama Yade, Frankrikes tidigare minister för mäniskorättsfrågor.

Talarna och deltagarna uppmanade den franska regeringen och andra EU-ledare att villkora förbättrade förbindelser och avtal med Teheran med ett omedelbart stopp för tortyr, avrättningar och massarresteringar av aktivister samt frigivning av samtliga politiska fångar.

Iranska nationella motståndsrådet, NCRI:s valda president Maryam Rajavi skickade ett videomeddelande till demonstrationen. ”Som en av det religiösa enväldets högt uppsatta tjänstemän under de senaste 37 åren har han [Rohani] varit delaktig i alla dess grymheter och för detta bör han ställas inför rätta för brott mot mänskligheten”, sade hon.

“Under Rohani, är Iran världens främsta statliga sponsor av terrorism, avrättar flest individer per capita och flest ungdomsbrottslingar och ett av världens största fängelser för journalister. Detta visar att han inte är här för att införa reformer utan bara garantera regimens överlevnad. Irans framtid finns i ett fritt och demokratiskt Iran vilket prästerskapet försöker stoppa med ökade avrättningar och förtryck”, sade Massud Kiani från FFFI som deltog i torsdagens protester mot Rohani i Paris.

”Rohani är en diktator och representerar inte iranska folket utan deras förtryckare och högsta andlige ledaren. Vi är här för att uppmana Frankrike och EU att pressa iranska regimen och kräva ett stopp för avrättningar och frigivning av politiska fångar i Iran innan man skriver på några avtal”, sade Mojtaba Ghotbi, från FFFI som också deltog i protesten.