Folkliga protester, Nyheter

Protester under Studentdagen i Iran trots massiva säkerhetsåtgärder

Studenter trotsade iranska regimens massiva säkerhetsåtgärder på måndagen och firade den årliga Studentdagen på universitet och högskolor över hela landet.

Regimens myndigheter hade av rädsla för omfattande studentprotester stationerat ett stort antal säkerhetsstyrkor, kravallpolis samt medlemmar från revolutionsgardets basij-milis vid landets universitet och högskolor, i synnerhet på allmänna platser runt om Teherans Universitet och Sharif Tekniska högskolan.

Basij-medlemmar hade inrättat vägspärrar vid Engelab Square (revolutionstorget) och Azadi Street (Frihetsvägen) i huvudstaden, enligt rapporter till FFFI från Iran. De sökte igenom bilar i denna distrikt och stoppade fotgängare från att ta sig till Azadi Street, enligt ögonvittnen.

Andra rapporter sade att agenter från regimens underrättelsetjänst kontrollerade studenternas ID-handlingar vid Teherans Universitet och stoppade alla studenter från andra universitet från att ta sig in på campusområdet.

Prästerskapets president Hassan Rohani tvingades avbryta sitt tal vid Sharif Tekniska högskolan tidigare än planerat och snabbt ta sig därifrån på grund av studenternas protester.

Protesterna ägde rum trots att regimens säkerhetsorgan och underrättelsetjänst hade noggrant valt ut publiken och försökt stoppa ”oönskade” studenter från att ta sig in på aulan där Rohani skulle hålla tal i samband med Studentdagen.

Över 1500 platser stod tomma när Rohani höll sitt anförande, enligt rapporter till FFFI. Ett stort antal studenter som stoppats från att komma in hade dock samlats utanför aulan och skanderade ”politiska fångar måste befrias” samtidigt som Rohani höll sitt tal.

Uppgifterna till FFFI säger också att många studenter hade tagit sig in trots regimens förebyggande insatser. Studenterna förlöjligade Rohanis lömska påstående om minskad inflationstakt i landet och påstådda bedrifter under hans regering.

De avbröt Rohanis tal vid flera tillfällen genom att bua ut prästerskapets president och skanderade ”studenter dör hellre än att leva i skam” samt ”Död åt diktatorn”.

Iranska regimens myndigheter stoppade det årliga firandet av Studentdagen i flera städer under olika förevändningar, enligt rapporter.

Regimens myndigheter i staden Qom ställde in firandet av studentdagen och höll istället en begravningsceremoni för regimens legosoldater som hade dött i strider för Assadregimen i Syrien.

Säkerhetsorgan i städerna Hamedan och Ahwaz ställde in debatter som skulle hållas på städernas universitet i samband med Studentdagen. Även firandet vid staden Shahrekords universitet ställdes in av regimens lokal säkerhetsorgan på grund av ”störningar”.

Studentdagen eller Studentens dag i Iran, (den 16 Azar enligt persiska kalenderåret, vilket sammanfaller med den sjunde december), är en årlig återkommande högtid som egentligen hedrar minnet av tre studenter vid Teherans Universitet som sköts till döds den sjunde december 1953 av polisen under Shahens diktatur.