Nyheter

Rohani tar med sig kända terrorister och bödlar till Europa

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) avslöjade i ett uttalande på fredagen att ett antal terrorister, ansvariga för människorättskränkningar och medlemmar av iranska regimens terrorstyrka, revolutionsgardet, finns bland prästerskapets president, Hassan Rohanis följe när han besöker Italien och Frankrike under helgen och i nästa vecka.

Dessa regimtjänstemän har under de senaste tre decennierna varit inblandade i förtryck, tortyr, avrättning, gisslantagande samt export av terrorism bortom Irans gränser.

Bakgrunden av vissa regimtjänstemän som följer med Rohani under hans statsbesök i Europa:

  1. Hamid Abutalebi, politisk ansvarig i Rohanis kansli, som har varit inblandade i 1979 års gisslandrama på amerikanska ambassaden i Teheran. Han har även varit delaktig i mordet på Mohammad Hossein Naghdi, NCRI:s företrädare i Italien, den 16 mars 1993.

Hassan Rohani utsåg honom som regimens FN-ambassadör i 2014, men den amerikanska regeringen vägrade ge honom visum för hans roll i gisslandramat. Under 80-talet arbetade Abutalebi på regimens ambassad i Senegal under en längre tid men utvisades av landets regering som persona non grata.

  1. Prästmannen Hessameddin Ashna, Hassan Rohanis rådgivare för kulturella frågor och chef för presidentens centrum för strategiska studier, är en annan som följer med Rohani under ha hans resa till Europa. Han har tidigare varit biträdande underrättelseminister och generaldirektör för underrättelsetjänstens enhet i Qom-provinsen och spelade en aktiv roll i att förtrycka folket och oliktänkande, framförallt i denna region.

  2. Mohammadi Saeidi, generaldirektör för regimens rederier, tidigare tjänsteman vid regimens underrättelseministerium där han var delaktig i tortyr. Han var också inblandad i 1998 års kedjemord i Iran.

  3. Nazari, officer och inköpsansvarig för revolutionsgardets flotta. Han är ansvarig för att ha köpt nödvändiga delar till flottan i strid mot sanktioner inklusive specialtillverkade rotorer och motorer [från Italien] för regimens militära fartyg och båtar. Han brukade använda företaget Marine Amir Kabir för att genomföra dessa köp.