Opinion

Sverige bör bojkotta Iran

Det som har förvånat mig är att den svenska regeringen, speciellt den svenska utrikesministern Margot Wallström (S), varit tyst om denna vidriga attack, till skillnad från andra människorättsförsvarare, skriver Morteza Sadeghi. människorättsaktivist och medlem FFFI.

För sjunde gången i år har invånarna i Camp Liberty i Bagdad, medlemmar i den iranska oppositionen Folkets mujahedin, blivit attackerade av den iranska regimen med missiler. 24 människor dödades och flera dussin skadades allvarligt.

De boende i lägret är skyddade personer enligt FN:s Genèvekonvention. Attacken följdes av en rad internationella fördömanden, bland annat från FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och FN:s högkommissarie för flyktingar António Gutteres.

Det som har förvånat mig är att den svenska regeringen, speciellt den svenska utrikesministern Margot Wallström (S), varit tyst om denna vidriga attack, till skillnad från andra människorättsförsvarare. Varför har inte frågan lyfts i Sverige?

Enligt FN:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter i Iran, Ahmad Shaheed, har det konstaterats att över 700 människor avrättats i Iran i år.

Ett annat faktum är att en av de största skurkarna i krisen som pågår i Mellanöstern, särskilt i Syrien, är den iranska regimen med dess engagemang för att i samarbete med Ryssland bevara Bashar al-Assad vid makten.

Den nuvarande flyktingkrisen i Sverige är alltså en indirekt följd av mullornas regim och dess inblandning i Syrien, Irak och Libanon.

Den svenska regeringen bör fördöma den iranska regimens avskyvärda handlingar och brott mot mänskliga rättigheter, inbegripet den senaste attacken, och bojkotta den iranska regimen och införa ekonomiska sanktioner.

Mortza Sadeghi