Nyheter

Rohani: US-Iran relationer kan återställas men USA måste be om ursäkt

Kärnteknikavtalet mellan iranska regimen och världens stormakter kan leda till bättre relationer mellan Teheran och Washington och eventuellt ett återöppnande av ambassader i båda huvudstäderna, citerades prästerskapets president Hassan Rohani med att säga på torsdagen, enligt Reuters från Rom.

Han tillade dock att han förväntade sig att USA ber om ursäkt till iranierna innan de diplomatiska förbindelserna kunde återställas. ”Det sätt som det här avtalet tillämpas kan ha en inverkan på framtiden”, sade Rohani i en intervju med italienska dagstidningen, Corriere della Sera, före sitt officiella besök i Italien i helgen, hans första till en europeisk huvudstad.

”Om det är väl tillämpat kan det lägga grunden för färre spänningar med USA, vilket skapar förutsättningar för att öppna en ny era. Men om amerikanerna inte respekterar sin del av kärntekniköverenskommelse då är det säkert att vår relation kommer att förbli som det har varit tidigare”, tillade han.

På frågan om ett eventuellt återöppnande av ambassader svarade Rohani, ”En dag kommer dessa ambassader att öppna igen men det som räknas är beteende. Amerikanerna har nyckeln till detta.”

Han tillade, om ”de ändrar sin politik, rättar misstag som begåtts under de senaste 37 åren och ber om ursäkt till det iranska folket kommer situationen att förändras och bra saker kan hända.”

Rohanis uttalande kommer trots att iranska regimens högsta andlige ledare Ali Khamenei, som har sista ordet i alla frågor, förbjöd samtliga framtida förhandlingar med USA i andra alla områden utom frågor som berör kärnteknikavtalet. Denna skillnad visar den pågående maktkampen mellan regimens olika fraktioner att öka sin egen makt i Iran.