Nyheter

Vin stoppar Rohanis middag med Hollande

Franska tjänstemän har enligt flera internationella rapporter ställt in alla planer på en formell måltid mellan iranska regimens president, Hassan Rohani, och franske presidenten, François Hollande, efter en tvist över menyn i samband med Rohanis Europaresa som startar i nästa vecka med ett officiellt besök i Rom.

Representanter för iranska regimen insisterade på en vinfri måltid med halalkött, en begäran baserad på islamiska koder som Frankrike, som sätter Republikens sekulära ideal över allt annat, helt enkelt inte kunde acceptera, enligt franska radiostationen, RTL.

RTL rapporterar att fransmännen då erbjöd en alkoholfri frukost vilken iranska regimens representanter avfärdade direkt eftersom det framstod som ”alltför billigt”. De två ledarna kommer nu enligt uppgifter att få nöja sig med ett samtal sinsemellan när de träffas nästa tisdag, rapporterar flera internationella medier.

Innan han anländer till Paris kommer Hassan Rohani att besöka Rom där han även ska träffa påven. Rohani blir då den första av prästerskapets ledare på ett decennium att resa till Europa.