Ekonomi

Deutsche Bank får böta miljarder kr i USA för Iranaffärer

Tyska Deutsche Bank har dömts till att betala 285 miljoner dollar (ca 8.6 miljarder kr) i böter till amerikanska tillsynsmyndigheter för samarbete med regimer i Syrien och Iran som står på USA:s sanktionslista, rapporterade brittiska BBC på onsdagen.

Banken kommer att betala skadestånd till amerikanska delstaten New Yorks departement för finansiella tjänster och centralbank.

Även anställda som sysslat med illegala transaktioner får inte längre arbeta på eller med banken igen, sade centralbanken.

Banken anklagas dessutom för att ha brutit mot New Yorks delstatliga lagar och måste betala de två delstatsmyndigheterna separat.

”Företaget har inte haft tillräckliga riktlinjer och rutiner för att säkerställa att verksamhet som bedrivs vid dess kontor utanför USA uppfyllt amerikanska sanktionslagar”, sade en tjänsteman från centralbanken enligt BBC.