USA-fientliga slagord i Iran trots atomavtal

usa alagsord”Död åt Amerika” skanderades och den amerikanska flaggan brändes på onsdagen när tusentals från regimens Basij-styrka markerade årsdagen av ockupationen av USA:s ambassad i Teheran.

Protesten mot USA kom trots kärnteknikavtalet mellan regimen och världens sex stormakter med USA i spetsen tidigare i år.

En klar majoritet av prästerskapets parlamentsledamöter anser att parollen ”Död åt Amerika” är slagord som det inte finns någon anledning att överge trots kärnteknikavtalet.

Demonstranterna höll plakat med texten ”Ned med USA” och ”Ned med Israel”.

Iran ingick i somras en uppgörelse om sitt kärnteknikprogram med bland annat USA, men inställningen till stormakten har inte förändrats.

”USA utgör den största delen av problemet i regionen, inte en del av lösningen”, sade högsta andlige ledaren, Ali Khamenei i söndags och nämnde USA:s stöd till ”sionistregimen” i Israel som ett exempel.

Regimens president Hassan Rohani försökte i sin tur i september i en tv-intervju övertyga amerikanska tittare att de inte ska ta det personligt när folkskaror i Teheran ropar ”Död åt Amerika”.

Den fjärde november 1979 tog sig radikala islamiska studenter in på USA:s ambassad i Teheran, vilket ledde till en 444 dagar lång gisslankris och att de diplomatiska förbindelserna mellan Teheran och Washington bröts.