Nyheter

Iran samarbetar inte med USA i kampen mot terrorister

Iran kommer inte att samarbeta med USA i ”kampen mot terrorister i Syrien”, det betonade en högt uppsatt rådgivare till regimens högsta andlige ledare, Ali Khamenei på onsdagen.

”Iran kommer inte att samarbeta direkt eller indirekt med USA”, sade Ali Akbar Velayati efter ett möte med Syriens vice utrikesminister Faisal Mekdad i Teheran, rapporterar iranska regimens engelskspråkiga tv-kanal PressTV.

”När det gäller Syrien kommer Iran inte att acceptera några initiativ utan samråd med landets regering och folk”, skriver PressTV genom att citera Velayati.

”Vi tror att endast det syriska folket bör besluta om sin framtid och andra kan bara underlätta den politiska processen för att lösa krisen”, sade regimens utrikesminister Javad Zarif enligt revolutionsgardets nyhetsbyrå, Fars.

Världs- och regionala makter inklusive Saudiarabien möttes i Wien förra veckan för att diskutera en politisk lösning på Syriens inbördeskrig. Parterna misslyckades dock med att nå enighet kring  diktatorn Bashar al-Assads framtid.

Iranska regimen stöder Assad i kriget medan Saudiarabien stöder oppositionen som vill störta honom.