Irans tidigare president erkänner kärnvapensarbete

Irans tidigare president, Hashemi Rafsanjani erkänner kärnvapensarbete

Iran tidigare president  Ali Akbar Hashemi Rafsanjani medgav på tisdag  att landet började sin kärnvapenprogramsaktivitet på 1980-talet, under en åttaåriga kriget mot Irak.

Hans kommentarer kommer vid en känslig tidpunkt,  då  Iran genomför en överenskommelse med stormakter för att begränsa sitt kärnvapenprogram. Västerländska makter misstänker att Iran försöker bygga en atombomb.

Internationella atomenergiorganet (IAEA), FN: s atomenergiorgan, utreder om Irans kärnenergiprogram har någonsin haft en militär tillämpning.

Under förhandlingarna insisterade Iran att sitt program hade bara varit för fredliga ändamål.

I en intervju med Irans kärnenergi ”Hope Magazin” den här veckan, avslöjade Rafsanjani att tjänstemän tänkte på en avskräckande förmåga när kärnvapenprogrammet började, men det tog aldrig form.

”När vi först började, var vi i krig och vi försökte få den möjligheten för dagen att fienden kan använda kärnvapen. Det var tanken. Men det blev aldrig riktigt så” sade Rafsanjani i intervjun med Irans statliga nyhetsbyrå IRNA.

Iran utkämpade ett förödande åtta år långa kriget mot Irak på 1980-talet. Irak hade ett kärnvapenprogram under hela kriget, men utvecklade aldrig ett kärnvapen.

”Vi var fortfarande i krig och Irak hade kommit nära berikning innan Israel förstörde allt”, sade Rafsanjani med hänvisning till ett israeliskt flyganfall mot Iraks Osirak reaktor 1981.

”Vår grundläggande lära var alltid en fredlig  nukleär aktivitet, men det aldrig lämnat vårt sinne att om vi en dag ska hotas och det var absolut nödvändigt, bör vi kunna gå till den andra vägen”, tillade han.

Den iranska oppositionens nationella motståndsrörelse (NCRI), avslöjade 2002 för första gången den iranska regimens hemliga kärnkraftsprojekt i Natanz och Arak.