Nyheter

Rädda livet på fyra ungdomar inför avrättning i Iran

Iranska regimens så kallade rättsväsende har dömt fyra unga fångar till döden för brott de anklagas ha begått som minderåriga.

Yousef Mohammadi, 20, och Heeman Orami-Nejad, 18, var båda 14 år gamla vid tiden för påstått brott medan Siavosh Mahmoudi och Amanej Hosseini (Oveissi) greps när de var 17 år gamla. Samtliga sitter frihetsberövade i Sanandaj-fängelset och riskera omedelbar avrättning genom hängning.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon uttryckte nyligen sin stora besvikelse över iranska regimens avrättning av två ungdomsbrottslingar och sade att han var djupt orolig över ökade avrättningar i landet.

Uttalandet från generalsekreterarens talesperson tillade att Teheran har ratificerat både den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter samt barnkonventionen vilka förbjuder dödsstraff för brott som begåtts av en minderårig.

FN:s generalsekreterare påpekade i uttalandet att ”över 700 avrättningar har enligt rapporter ägt rum [i Iran] hittills i år, varav minst 40 offentligt, vilket är högsta totala siffran under de senaste 12 åren” och uppmanade iranska regimens regeringen att införa ett moratorium för avrättningar i syfte att avskaffa dödsstraffet.

Över 160 “ungdomsbrottslingar” tros sitta i en dödscell i Iran i väntan på att avrättas”, enligt uppgifter från Amnesty International.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) uppmanar regeringen, utrikesdepartementet och alla människorättsorganisationer i Sverige att vidta skyndsamma åtgärder för att stoppa dessa grymma avrättningar som strider mot flera internationella lagar och konventioner.

Regeringen och utrikesdepartementet bör dessutom sätta ett omedelbart stopp för avrättningar samt frigivning av samtliga politiska fångar i regimens fängelser som krav för Sveriges fortsatta ekonomiska och diplomatiska relationer med Teheran.