Ekonomi, Nyheter

Iransk ingenjör i USA får 8 år för brott mot vapenexportlagar

En iransk-amerikanske ingenjör har dömts till över åtta års fängelse efter att ha försökt skicka känsliga amerikanska militärdokument till Iran som en del av sin arbetsansökan för att undervisa vid statliga universitet, rapporterar Associated Press (AP) på fredagen. Mozaffar Khazaee dömdes på fredagen av en amerikansk federal domstol i Hartford.

Khazaee, 61, har amerikanskt medborgarskap men är av iranskt påbrå och hade tidigare arbetat för flera entreprenörer inom det amerikanska försvaret däribland jetmotortillverkaren Pratt & Whitney. Han erkände sig skyldig i februari till att ha brutit USA:s vapenexportlagar.

Åklagaren sade att han försökte exportera 1500 handlingar som innehöll affärshemligheter och 600 dokument med känslig försvarsteknologi till Iran.

Khazaee bad domstolen om ett mildare straff och skrev i ett brev till domaren från häktet att han var ångerfull. Åklagare hade yrkat för 10-års fängelse.