Nyheter

Fartyg med olagliga vapen från Iran stoppad i arabiska halvön

En medlem från den USA-stödda koalitionen stoppade ett fartyg utanför den södra delen av arabiska halvön i förra veckan lastademed olagliga vapen som tros komma från Iran, sade amerikanska flottan på onsdagen utan avslöja vilket land det rör sig om.

Den amerikanska marinens femte flotta, baserad i Bahrain, sade att en medlem av den multinationella koalitionen, Combined Maritime Forces, hade stoppat fartyget på internationellt vatten i fredags. En amerikansk fjärrstyrd robotjagare, USS Forrest Sherman, kom för att hjälpa till när vapnen hittades ombord på fartyget. En sökning av fartyget fastställde att det var ”statslös” eller inte formellt registrerad i något land, även om det verkar ha kommit från Iran, enligt den amerikanska marinen som Associated Press (AP)) citerade.

”Dess illegala vapen tros vara från Iran baserat på uttalanden från besättningen och fartygets ursprung hamn”, sade amerikanska marinen och tillade att det fans pansarvärnsvapen som tros vara av iranskt och ryskt ursprung.

Fartygets besättning hävdade att fartyget var på väg till Somalia som ligger tvärs över Adenviken från Jemen. De tilläts fortsätta sin resa efter att vapnen beslagtogs, sade amerikanska flottan.

Fjorton besättningsmedlemmar ombord på fartyget greps, inklusive kaptenen, som var identifierad som Bakhsh Jakal, enligt AP.

Fartyget var registrerad i ett iranskt namn, Hogan Mohammed Hout. Det var licensierad som ett fiskefartyg och hade papper som visade att det var kontrollerad av hamn- och tulltjänstemän i Irans sydöstra provins, Sistan och Baluchistan, enligt den saudiska-ledda koalitionen rapporterar AP.