Opinion

Mycket farligt erbjudande när det gäller kampen mot IS med en ny allians

IS måste endast bekämpas med en demokratisk allians om man önskar uppnå en långvarig fred och stabilitet i regionen, skriver Hossain Pahlavan.

Per Jönsson Mellanösternanalytiker på Utrikespolitiska Institutet uttalade sig i Metro den 28 sept. 2015 angående oroligheterna i Syrien och sade, Ryssland vill ta täten i väpnad kamp mot IS (Islamiska staten) och utgör en koalition tillsammans med Iran, Irak och Syrien som en motvikt till västvärlden.

Tre av dessa länder är diktaturer och Ryssland på god väg mot att bli en. Underförstått så är ju givetvis Hizbollah också med i denna koalition men det vill Per Jönsson inte nämna av förklarliga skäl.

Vad vill IS göra egentligen som Iran, Syrien och Irak inte redan gjort. När det gäller statlig terror, kränkning av mänskliga rättigheter eller skapa oroligheter i regionen är alla dessa tre länder medskyldiga.

Ryssland har efter upplösningen av Warszawapakten varit på jakt efter en ny pakt. Detta är anledningen till det påbörjade samarbetet mellan dessa stater. Man ska inte glömma att dessa fyra länder ligger egentligen bakom majoriteten av civila dödsoffer i Syrien genom finansiellt stöd (Iran och Irak) och försäljning av vapen (Ryssland) till Assads regim samt export av terrorism. Nu försöker de vända på kakan och få omvärlden till att tro att IS är det enda hotet mot ekonomiskt och geopolitiskt stabilitet i regionen. Men verkligheten är den att Rysslands president Putin är ute efter ökat inflytande i Persiska viken.

IS är en produkt av Assads regim och Irans destruktiva politik. Än så länge har man inte sett några allvarliga sammandrabbningar mellan Assads trupper och IS. Assads regim hjälper i stort sett IS för att föra krig mot kurder och den sekulära Fria armén i Syrien, som kämpar för ett folkstyre i landet.

Man måste påminnas om att en ny demokratirörelse håller på att resa sig i regionen, en rörelse som skrämmer slag i Assad, Irak, Iran och Putin. Ännu en anledning till att de fyra länderna ska bilda en nya allians.

Den största faran med denna nya allians är att den vill ha ett permanent inflytande över länderna kring Persiska viken med avseende på olja samt militärmakt efter att kriget mot IS är över.  En principiell ockupation av Persiska viken. Västvärlden måste därför undvika att ingå i en sådan allians till vilket pris som helst.

IS är ett hot mot omvärlden precis som alla medlemmar i den ovannämnda koalition. Men IS måste endast bekämpas med en demokratisk allians om man önskar uppnå en långvarig fred och stabilitet i regionen.

H. Pahlavan

2015 07 29