Rohani utnyttjar Mecka-tragedi för att måla över ökade avrättningar i Iran

Iranska regimens president Hassan Rohani använde ett tal i FN på lördagen för att kräva en FN-utredning av torsdagens stora tragedi i Mina nära Mecka, Saudiarabien, där över 700 pilgrimer, varv 130 iranier, trampades ihjäl i samband med årets Hajj.

Iranska regimen meddelade i fredags att man skickar en egen delegation till Saudiarabien för att utreda vad som hänt, rapporterade SvD samma dag.

Men sedan Hassan Rohani och regimens utrikesminister Javad Zarif anlände till New York i förra veckan för att delta i FN:s årliga generalförsamling har de utnyttjat tragedin för att minska pressen på prästerskapets regim. De har i varje intervju, möte, tal eller offentligt uppträdande kritiserat Saudiarabien för bristande säkerhet och framfört krav på en internationell utredning för att granska tragedin.

Målet med denna kampanj är att undvika internationell kritik under årets generalförsamling genom att avleda världens uppmärksamhet från ökade antal avrättningar och det försämrade läget för mänskliga rättigheter i Iran samt från prästerskapets fortsatta stöd till Assadregimen och terrorism som förvärrat krisen i regionen.

Iranska regimens utrikesminister Javad Zarif har enligt rapporter från New York tagit upp tragedin och krävt en internationell utredning under ett möte med sin amerikanska motsvarighet om Syrien och Jemen tidigare under lördagen.

USA:s utrikesminister John Kerry kommer att försöka lansera ett nytt initiativ för att hitta en politisk lösning på den blodiga konflikten i Syrien under möten med andra utrikesministrar i New York i nästa vecka, rapporterade Reuters och andra internationella medier under lördagen genom att citera amerikanska och andra västerländska tjänstemän.

Lördagens samtal mellan iranska regimens utrikesminister och John Kerry, det första sedan kärnteknikavtalet i juli i år, var tänkt som starten för detta nya initiativ. Enligt rapporter kommer USA:s president Barack Obama att diskutera konflikten i Syrien med sin ryska motpart under ett möte på måndagen i nästa vecka.

Men mötet mellan Zarif och Kerry var till viss del överskuggade av samtal kring tragedin i Mecka och en eventuell internationell utredning av händelsen. Zarif valde också att fokusera mer på implementeringen av kärnteknikavtalet än att diskutera krisen i Syrien eller Jemen, enligt hans egna kommentarer till internationella medier.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon uppmanade samtidigt iranska regimens president i ett uttalande på lördagen att ”bidra till en politisk lösning på kriserna i regionen, särskilt i länder som Syrien och Jemen.”