Engagemang, Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Aktion mot avrättningar i Iran på Sergels torg

Inför internationella dagen mot avrättningar den 10:e oktober, hölls en aktion på Sergels torg i Stockholm på lördagen den 26 september, för att uppmärksamma den försämrade situationen för mänskliga rättigheter i Iran och i synnerhet den senaste månadens ökade avrättningar i landet.

Aktionen var organiserad av Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) och dess systerföreningar. Deltagarna som hade fastkedjat sig i varandra genom en metallkedja, kritiserade världssamfundet generellt och regeringen i synnerhet, för deras passivitet i frågor gällande situationen för mänskliga rättigheter i Iran.

Enligt FN:s människorättsråd och flera internationella människorättsorganisationer har situationen för mänskliga rättigheter i Iran förvärrats drastiskt under de senaste åren.

Minst 2000 har blivit avrättade av regimen sedan Hassan Rohani tog över presidentposten för två år sedan.

Demonstranterna krävde att regeringen och dess allierade i västvälden ska fortsätta med ekonomiska och politiska restriktioner mot iranska regimen och dess ledare i syftet att stoppa avrättningarna i landet och att samtliga  politiska fångar friges.