Nyheter

Iran friger fem al-Qaida terrorister

Iranska regimen har nyligen frigett fem al-Qaida medlemmar bland dem tre högt uppsatta medlemmar som satt frihetsberövade i Iran och kommer snart att tillåta dem att lämna landet, det rapporterar brittiska Sky News i en exklusiv rapport på måndagen genom att citera information från oidentifierade underrättelsetjänster.

Vissa underrättelsetjänster varnar att de fem männen kan nu resa till Syrien och ansluta sig till andra terrorister där i syfte att utnyttja landets kaotiska landskap för att planera attacker mot västvärlden.

Underrättelsekällor säger till Sky News att tre av de fem frigivna är medlemmar av al-Qaidas styrande kommitté, Shura rådet.

De har frigetts i utbyte mot en iransk diplomat som kidnappades i Jemen tidigare i år.

Iranska regimens beslut att frige männen kommer inte långt efter att den USA-ledda koalitionens flygbombningar i Syrien dödade flera medlemmar av organisationen Khorasan Group, ett al-Qaida nätverk baserat i Syrien som fokuserar enbart på att planera attacker i väst med hjälp av agenter med utländska pass.

Bland dem frigivna syns Abu al Kheir al Masri, före detta chef för al-Qaidas kommitté för ”yttre förbindelser”, skriver Sky. Han sågs en gång i tiden som en möjlig ersättare till Usama bin Ladin som al-Qaidas [nästa] ledare.

Den andra ledande medlemmen heter Saif al Adel, som anses vara nummer tre i al-Qaida hierarkin, enligt en underrättelserapport som Sky News har tagit del av.

Den tredje ledande al-Qaida medlemmen, som greps i Iran men som släpptes nyligen, heter Abu Muhammad al Masri. Han är enligt Skys uppgifter medlem av terrororganisationens militära gren.

Underrättelserapporten visar att han var ”inblandad i terrorattackerna i Kenya och Tanzania [mot amerikanska mål] i 1998, liksom i 9/11-attacken och efterföljande terrorattacker mot brittiska och sionistiska [israeliska] ”mål”.

De fem männen troddes vara kvar i Iran men det finns farhågor över att de kommer att tillåtas lämna [landet], förmodligen för att fylla positioner inom al-Qaidas ledning som har blivit illa tilltygade av drönarattacker i Pakistan, Afghanistan, Jemen, Syrien och Somalia, berättar underrättelsekällor för Sky News.

Vissa underrättelsetjänster tror att de kan komma att resa till Syrien där de kan utnyttja rådande maktvakuum och landets kaotiska landskap för att planera terrorattacker utanför landet. Detta efter att de har kommit överens [med regimens ledare] om att inte vända sina vapen mot Assadregimen som backas upp av Teheran, rapporterar Sky.

En underrättelserapport som sky tagit del av säger att ”Irans beslut att frige ledande al-Qaida befälhavare och agenter utgör ett betydande hot enligt västerländska underrättelseorganisationer. Dessa är farliga och erfarna agenter med en lång lista av dödliga terrorattacker.”

Rapporten visar att när det gäller att exportera terrorism så ser prästerskapets envälde och dess makthavare ingen skillnad mellan shia- eller sunnimuslimska terrorgrupper. Det visar också varför Iran under prästerskapets styre förtjänar benämningen världens främsta sponsor av terrorism och islamisk fundamentalism.