Nyheter

Iran fortsätter spendera miljarder på terrorism i regionen

Iranska regim skickar miljarder dollar till terrorister i Mellanöstern, bland annat till terrorgrupper i Jemen, Syrien, Libanon och Gaza, enligt en rapport från amerikanska kongressens forskningsgrupp, beställd av senatorn Mark Kirk.

Irans försvarsbudget varierar någonstans mellan 14 till 30 miljarder dollar (ca 118 till 253 miljarder kronor) per år och en stor del av dessa pengar går till att finansiera terroristgrupper och rebeller i hela regionen, skriver Congressional Research Service i en rapport som sammanställts på begäran av republikanske senatorn Mark Kirk, rapporterade The Washington Times (WT) på lördagen.

Rapporten avslöjar att finansieringen av dessa terroristgrupper kan vara mycket mer omfattande än vad som ursprungligen var beräknat. Teheranregimen döljer ofta stora delar av sina försvarsutgifter.

“Vissa regionala experter hävdar att Irans försvarsbudget öronmärker stora belopp till [regimens] utgifter för underrättelseverksamhet och stöd till utländska icke-statliga aktörer”, enligt rapporten. Den betonar att de faktiska militära utgifterna kan överstiga 30 miljarder euro (ca 281 miljarder kronor) som Iran visar årligen, rapporterade amerikanska nyhetssidan The Free Beacon.

”En annan studie hävdar samtidigt att den faktiska finansieringen [av iranska revolutionsgardets terrorstyrka för operationer utomlands, Quds-styrkan] är “mycket större än det belopp som styrkan tilldelats i statsbudgeten vilken kompletteras av gruppens egna ekonomiska verksamheter”, enligt rapporten.

Forskare uppskattar att iranska regimen spenderar mellan 100 och 200 miljoner euro (ca 938 miljoner till 1.9 miljarder kronor) per år på Hizbollah, 3,5 miljarder euro på Assadregimen i Syrien (ca 32 miljarder kronor), mellan 12 till 26 miljoner euro per år på shiitiska milisgrupper i Syrien och i Irak, mellan 10 till 20 miljoner (ca 113 till 226 miljoner kronor) per år för att stödja Houthi rebellerna i Jemen samt tiotals miljoner euro årligen för att stödja Hamas-terrorister i Israel, enligt WT.

I Syrien, till exempel betalar iranska regimen mellan 500 dollar till 1000 dollar (ca 4200 till 8400 kronor) per månad till legosoldater för att de ska kriga för och stödja Assadregimen, enligt kongressens rapport.

Afghanska soldater i Syrien har avslöjat att de “nyligen hade återvänt från en utbildning i Iran och planerade att slåss [för Assad] i Syrien”, framhåller rapporten. Dessa milismän “förväntas få en lön på mellan 500 till 1000 dollar (ca 4200 till 8400 kronor) per månad” från den iranska regimen.

Rapporten kommer samtidigt som iranska regimen förväntas få över 100 miljarder dollar (ca 843 miljarder kronor) i sanktionslättnader i utbyte mot strikta begränsningar för dess kärnteknikprogram, enligt ett avtal mellan regimen och världens sex stormakter som offentliggjordes den 14 juli.