Nyheter

Kuwait åtalar 24 misstänkta terrorister med Irankopplingar

Kuwait åtalade på tisdagen 24 individer med misstänka kopplingar till Iran och den shiitiska terrorgruppen Hizbollah för att planera attacker mot gulfstaten, sade landets allmänna åklagare i ett uttalande på tisdagen enligt Agence France-Presse (AFP).

Männen åtalades för ”spioneri för den Islamiska republiken av Iran och Hizbollah i syfte att utföra aggressiva handlingar mot staten Kuwait genom att smuggla in och tillverka sprängämnen samt inneha skjutvapen, ammunition och avlyssningsanordningar”, sade uttalandet.

De var också anklagade för att ”utföra handlingar som skulle undergräva Kuwaits enighet och territoriella integritet”. En av de misstänkta har enligt uppgifter iranskt medborgarskap medan resten är kuwaitiska medborgare. Tre män som fortfarande var på fri fot åtalades i sin frånvaro.

Åklagare tillade de misstänkta har kopplingar till en ”terrorcell” som landets inrikesministerium sprängde i förra månaden där det beslagtog stora mängder vapen, ammunition och sprängämnen.

Tjänstemän sade då att tre män hade blivit arresterade i samband med tillslaget och erkänt att de har anslutit sig till en olaglig grupp som lokala medier rapporterade var Hizbollah, en av iranska regimens främsta bundsförvant i regionen.

Media har rapporterat att fler gripanden följde och åklagaren sade att 22 av de misstänkta som var åtalade på tisdagen hade fått vapen- och sprängämnesutbildning i syfte att ”uppnå olagliga mål”.

Chef för parlamentets panel för utrikesförbindelser, ledamoten Hamad al-Harashani, beskrev Iran som ”den sanna fienden” av sunnimuslimska arabstater runt Persiska viken under ett tal i söndags och betonade att landet strävade efter att ”sprida kaos” i regionen.