Avrättningar

16 nya avrättningar i Iran under tre senaste dagarna

Iranska regimen verkställde 16 nya avrättningar i flera iranska städer under endast tre dagar i förra veckan, den 26, 27 och 29 augusti.

Förutom avrättningen av den kurdiska politiska fången Behroz Alkhani i staden Uromiyah, den 26 augusti, som FFFI rapporterade om, avrättade regimen tolva andra under samma dag genom kollektiv hängning i fängelser i städerna, Kermanshah och Uromiyah. Regimens ansvariga myndigheter har hittills inte offentliggjort några detaljer om offrens identiteter.

Den 27 augusti, avrättades Jamal Jafari genom hängning efter att ha avtjänat fyra år i ett fängelse i staden Sanandaj.

Den 29 augusti avrättade regimens så kallade rättsväsende i två andra fångar genom hängning i fängelser i städerna Bandar Abbas och Khorramabad.

Offret i Bandar Abbas var enligt uppgifter identifierat som Abdollah Zarei, 25 år, från provinsen Hormozgan. En 23-årig medfånge fördes enligt samma uppgifter till isoleringscell tillsammans med Zarei för att verkställa deras avrättning, men det finns inga nyheter om hans öde.

Antalet avrättningar i Iran har ökat dramatiskt under de senaste månaderna, i synnerhet under månaden efter kärnteknikavtalet mellan regimen och världens sex stormakter.

Amnesty International sade i slutet av juli månad att iranska regimens myndigheter har avrättat 694 personer mellan den 1 januari och 15 juli 2015, vilket motsvarar fler än tre avrättningar per dag och en uppgång av aldrig tidigare skådat slag i landet.

Dessa avrättningar visar regimens rädsla för växande sociala protester och utgör endast en liten del av det inhemska förtrycket, vilket har förvärrats sedan den så kallade ”moderata” Hassan Rohani tog över som prästerskapets president i 2013. Antalet avrättningarna i landet under hans två år vid posten har idag passerat 2000.